Čitanka – Poziv na pisanje

POZIV NA PISANJE!

Pozivamo vas na pisanje za novi broj Čitanke, časopisa za izvedbeno-teroijske razgovore!

***********************************************

ČITANKA je časopis za izvedbeno-teorijske razgovore. Svaki broj postavlja se tematski uz određene izvedbene teme koje se odnose na različita umjetnička kretanja ili aktualnu izvedbeno-istraživačku problematiku. S obzirom na temu broja, uredništvo predlaže određeno pojmovno polje kao poticaj za pisani odgovor/promišljanje/stvaranje/diskusiju/razgovor. Pozivamo autore da kreativnim pisanim odgovorom pridonesu izgradnji kvalitetnih i poticajnih razgovora, dijeljenja i potpore umjetničkom stvaralaštvu. Tekstovi su autonomni radovi, nova kreativna traganja, nove izvedbene akcije putem kojih se razgovori nastavljaju.

Namjera nam je poticati kvalitetno i iskreno pisanje motivirano određenim izvedbama ili izvedbenim problemima, stoga želimo da autori tekstove slobodno pišu različitim stilovima i formama (kritički, poetski, esejski, stručno, iskustveno, dijaloški, monološki…). Uz vješte pisce pozivamo i one manje vješte te potičemo umjetničko i kritičko pisanje kao sinergijsku akciju.

Želja nam je uspostaviti aktivnu suradnju između teorijskih i praktičnih razmišljanja i radova koji nastaju iz suodnosa, iz razgovora, iz teorijskog ili izvedbenog odgovora na određene pojmove i područja interesa koji se pojavljuju unutar izvedbenog, umjetničkog i društvenog djelovanja.

Čitanka se bavi raznolikim temama vezanim uz izvedbene umjetnosti. Teme se u prvome redu odnose na elemente u kojima se istodobno susreću izvođači, publika i teoretičari/analitičari/kritičari. Svaki broj zamišljen je kao problemski pristup određenom pojmu ili značenjskom polju.

**********************************************

Tema novog broja Čitanke je OTVARANJE POGLEDA u potrazi za kazališnom komunikacijom

Ovom temom pozivamo vas da iz svoje perspektive ponudite uvide u vlastita iskustva toga što se događa u komunikacijskom transferu između izvedbe/izvođača/autora i gledatelja/publika/javnosti. Zanima nas kako doživljavate taj transfer, kako se prema njemu postavljate, što od njega očekujete, koja vam se pitanja nameću.

Privlače nas različite pozicije s kojih pristupamo scenskoj izvedbi, kako se one približavaju, udaljavaju ili preklapaju. Zašto izvodimo i zašto dolazimo na izvedbe, što želimo od izvođača/autora/izvedbe, što i kako kao gledatelji dajemo izvođaču i izvedbi. Što kada izvedba promaši naša očekivanja? Što nas navodi na novo sučeljavanje sa scenom/izvedbom/izvođačem, ponovno sudjelovanje u izvedbenome činu, kad je malo vjerojatno da će izvedba zadovoljiti naše kriterije „dobre predstave”? Kako izvođač/autor vidi „idealnog gledatelja”? Koliko se autorove ideje dotiču s iščitavanjima gledatelja? Leži li u izvedbenome činu potreba za identifikacijom? Mora li izvedba biti djelotvorna? Jesu li ulozi izvođača i gledatelja podjednaki? Mora li gledatelj biti kazališno educiran da bi se prijenos dogodio? Zašto izvođač/autor ima potrebu educirati ili osvijestiti gledatelja? Kako sve percipiramo izvedbu? Kojim se sve načinima prijenos događa kad je posrijedi neverbalna izvedba? Koliko je izložen izvođač, koliko gledatelj? Što je odgovornost za gledanje, na komu je odgovornost za gledanje?

Tekstove šaljite na e-mail: cetveroruka@gmail.com

Rok za slanje tekstova je 30. srpnja 2018. 

 

Veselimo se vašim tekstovima!

Srdačno!

Urednice