Izvedbena večera, 2014.

Nakon osnivanja ČETVERORUKE, umjetničke organizacije za otvaranje novih
polja kazališne komunikacije, pozvale smo grupu suradnika i kolega na večeru i druženje povodom otvaranja projekta “Četverorukost” na kojoj smo razgovarale o različitim idejama, metodama i pitanjima.
Projektom “Četverorukost” između ostalog želimo pokušati etablirati polje djelovanja organizacije, ne samo kao produkcijske platforme već kao platforme za istraživanje, elaboraciju i razmjenu ideja o novoj, drugoj i drugačijoj izvedbenosti, publici i političnosti.

u fokusu:

1. Umjetnički fokus unutar projekta posvećen je bavljenju materijalnošću veza između sudionika kazališnog događanja, te oblikovanju tih materijalnosti (bile one u tekstu, pokretu, video-snimci, razgovoru ili samoj osviještenoj prisutnosti) sa sviješću da je svako oblikovanje plod zajedničkog ulaganja subjektiviteta i publike i izvođača.

2. Događaj i događajnost u kazalištu, na način na koji ih mi vidimo, pokušava pozvati publiku da osvijesti svoje prisustvo od same odluke da na kazališnu izvedbu dođe te sve do trenutka kada s izvedbe otiđe, kao i one trenutke kad kazališno izvedbeni događaj nastavi ili prestane odjekivati u individualnoj ili kolektivnoj svijesti. Zbog toga namjeravamo provesti umjetničko istraživanje kojim bismo osmislile metodologiju djelovanja unutar stvaranja predstave te proširile umjetničko-teoretsko-socijalni kontekst unutar kojeg želimo da naše ideje rezoniraju.

3. Želimo provesti nekoliko izvedbenih događaja usmjerenih na teorijsko-izvedbeno istraživanje druge i drugačije izvedbenosti, političnosti i publike. U okviru toga namjeravamo održati izvedbeno teorijska okupljanja u kojima ćemo spajati izvedbu i analitični razgovor te zajednički kreativni odgovor. Na ta okupljanja pozivat ćemo ciljanu publiku, pojedince koje s obzirom na njihova slična ili različita polja interesa, želimo uključiti u ovaj istraživački projekt.

Akt večeranja, provođenja zajedničkog vremena i raz/govora o temi teror-empatija-šutnja dokumentirale su snimateljica Eva Kraljević (kroz film) i redateljica/fonetičarka Marina Petković (kroz snimku zvuka)

Video fragment: Eva Kraljević

U događaju su sudjelovali: Nina Đurđević, Agata Juniku, Maja Katić, Igor Koruga, Eva Kraljević, Zrinka Kušević, Helena Petković, Marina Petković Liker, Sonja Pregrad