O ORGANIZACIJI

ČETVERORUKA je umjetnička organizacija za otvaranje novih polja kazališne umjetnosti. Osnovana je 2013. godine. Djelujemo u području glazbeno-scenskog, kazališnog i plesnog umjetničkog stvaralaštva. U sklopu svoje djelatnosti u fokusu su nam: teorijsko-izvedbeno istraživanje druge i drugačije izvedbenosti, političnosti i publike pripremanje i izvođenje kazališnih, plesnih i interdisciplinarnih predstava i radova organizacija i realizacija interdisciplinarnih događaja poput razgovora, okupljanja, otvaranja različitih faza umjetničkog procesa te akcija vezanih uz djelatnost umjetničke organizacije  pripremanje i produkcija audiovizualnih, filmskih, fotografskih i multimedijalnih izvedbi, projekata, izložbi i događanja, organizacija i realizacija manifestacija i festivala vezanih uz djelatnost umjetničke organizacije, organizacija i realizacija radionica i seminara vezanih uz djelatnost umjetničke organizacije, izdavanje publikacija vezanih uz djelatnost umjetničke organizacije udruživanje i suradnja s pojedinim umjetnicima, umjetničkim i ostalim organizacijama, udrugama i akterima hrvatske i međunarodne kulturne scene na projektima od zajedničkog interesa.

 

Četveroruka u svom kazališnom radu stavlja fokus na: 
1. istraživački pristup (radu na svakoj predstavi prstupa se kroz istraživanje teme, izvedbenosti i publike)
2. kontinuitet (razvoj projekata jedan iz drugoga, nadogradnja, rast i razvoj iz projekta u projekt)
3. razvoj ansambla (razvijanje specifičnih vještina izvođenja, okupljanje većeg broja izvođača kroz različite projekte)
4. angažiranost i društvenu osjetljivost (kazalište koje ne služi samo za zabavu već se suočava s bolnim temama, ugroženim skupinama i nastoji ponuditi kreativni odgovor na stvarnost kojom smo okruženi)

 

Četveroruka je osnovana s ciljem razvijanja, produbljivanja i osnaživanja umjetničkih i teorijsko-praktičnih koncepata koje su kazališna redateljica Marina Petković Liker i plesna umjetnica Sonja Pregrad započele u svom autorskom, istraživačkom i izvedbenom radu. Njihov se rad u različitim aspektima (suvremeni ples i kazalište) tiče svih istaknutih prioriteta.

Sadašnje osnivačice i članice Četveroruke su:
Marina Petković Liker – redateljica, umjetnička voditeljica, osnivačica
Nina Đurđević – fotografkinja i snimateljica, suosnivačica
Maja Sviben – dramaturginja, članica
Sonja Pregrad – koreografkinja i plesačica, članica
Iva Ivan – montažerka, članica

Unutar Četveroruke bavimo se analiziranjem i promišljanjem okruženja/činjenica/stvarnosti/društvenih i umjetničkih koncepata pokušavajući kroz istraživačke projekte pronaći autentične izvedbene jezike koji se ne oslanjaju na dominantne oblike struktiriranja i ne podliježu prisili dopadljivosti i profitabilnosti u odnosu na produkcijske, prostorne i ljudske faktore. Djelovanje organizacije usmjereno je na inovativnost i preuzimanje rizika u sadržajnosti i oblikovanju izvedbenog jezika, na poticanje suradnje kroz usklađivanje i umrežavanje različitih umjetnika koji su na sličan način angažirani oko doprinošenja pozitivnih nastojanja u društvu i kulturi (zajedništvo, empatija,…). Inovativnost, odnosno pronalaženje novih izvedbenih formi koje izlaze iz okvira klasičnih i suvremenih kazališno-plesnih formata provodi se kroz niz projekata – izvedbena konferencija, izvedbena dijeljenja, okrugli stolovi, časopis za izvedbeno teorijske razgovore…(više na cetveroruka.hr). Izvedbenost koju istražujemo pokušava podijeliti neke izdvojene trenutke bivanja, promatranja, reakcije i kreacije. Ona je uspostava fine komunikacije u dijeljenju ‘bolnog’ – intimnog, teškog, političkog – mjesta. Zato uvijek želimo okupiti grupu sudionika/ca – istovremeno suradnika kao i posjetitelja, koji će, prolazeći kroz korake projekta, sa nama otvarati osobna i zajednička pitanja i teme i stvarati ekspertizu ne samo na umjetničkom, već i na civilnom nivou djelovanja. Društveni angažman je za nas u kazalištu kao mjestu su-djelovanja, su-bavljenja onim što je oko nas. Nastojimo rastvoriti i postaviti mapu tijela, prostora i doživljavanja te izvedbu postavljamo na mjesto koje sugerira miješanje razina, zbilju i odmak od nje te umnažanje perspektiva promatranja. Zanimaju nas intuicija, slušanje, prihvaćanje, su-djelovanje, kao odgovor na život, na stravu (teror) i gubitak, na metodologiju kapitalističkog programiranja, kao izmješten pogled na situaciju u kojoj jesmo kao društvo, situaciju krize, gdje nam se tako često čini da nema nade, dok, ipak, kontinuirano djelujemo. Možemo li predočiti tu duboku razdijeljenost kojom (ne) vladamo…? Možemo li iz toga kreirati izvedbenu reakciju? Zanima nas bavljenje materijalnošću veza koje se uspostavljaju kazališnim događanjem između njegovih sudionika, te oblikovanjem tih materijalnosti (bile one u tekstu, pokretu, video-snimci, razgovoru ili samoj osviještenoj prisutnosti) sa sviješću da je svako oblikovanje plod zajedničkog ulaganja subjektiviteta i publike i izvođača. Redateljica Marina Petković Liker i plesna umjetnica Sonja Pregrad razvijaju rad kao laboratorij za umjetnike (kazališne, plesne, vizualne, itd) i ne-umjetnike na razmeđi između umjetničkog i osobnog/terapeutskog, s idejom da se granica između to dvoje još jednom propita, destigmatizira i da se osobni potencijal/problem pojedinca, umjesto da bude kontroliran i normatiran, može pretvoriti u element pobune/umjetničkog izraza.

 

 

DOSADAŠNJE AKTIVNOSTI

Od osnutka 2013. bavile smo se trima različitim smjerovima koji su se ispreplitali i nadopunjavali. S jedne strane je to produkcija kazališnih i plesnih predstava, a s druge strane iznalaženje formata koji spajaju izvedbeno i teorijsko promišljanje novih kazališnih praksi, novih mogućnosti komunikacije među različitim izvedbenim umjetnicima i publikom. Na svim poljima rada okupljamo suradnike različitih profila i područja rada, stvaramo kolektive različitih umjetnika i nastojimo pronaći drugačiji pristup gledatelju i njegovoj svijesti i odgovornosti prema sudjelovanju u izvedbenom događaju.

1. Plesne predstave radila je Sonja Pregrad, baveći se inovativnim oblicima plesa, te odnosima koji nastaju unutar izvedbe kroz dugoročne suradnje s domaćim i stranim umjetnicima. Realizirane su međunarodne suradnje: „Serijal za budućnost / Ples u 2043. / Ples u 2044.“, „Balkan Dance Reality Show“ i „Ja gledam tebe dok ti gledaš mene“, te solo rad „Karnevalski šator hrđa na večernjem povjetarcu“.

2. Kazališne predstave radi Marina Petković Liker, a bazira ih na dugogodišnjim umjetničkim istraživanjima u području specifične izvedbenosti i komunikativnosti s publikom. Unutar projekta „Od terora. Ženska gesta kao odgovor na krizu. Kazalište empatije. Pokušaji.“ izvedeno je petnaestak različitih izvedbi, gostovanja na festivalima i konferencijama te je istraživački projekt doveo do završnog kazališnog rada „Od terora. Od borbe. Od boli. RASPLITANJE.“

3. Istražujući nove i specifične izvedbeno teorijske formate realizirane su: Izvedbena konferencija – „Bolno mjesto u intimnom, društvenom i političkom kontekstu“ , Izvedbene večere, Radionice uz izvedbena dijeljenja, te se upravo organizira okrugli stol Međuzavisnost, a u 2017. planira izvedbenu konferenciju – „Ranjiva tijela“.

U projektima Četveroruke sudjelovalo je 60-tak različitih umjetnika. Realizirane su 3 međunarodne koprodukcije, te mnoga gostovanja na domaćim (Improspekcije, Organ vida, Platforma HR, Marulićevi dani, Tjedan suvremenog plesa, Hrvatski kazališni Showcase, Dani suvremenog plesa) i stranim festivalima (Uzes danse, La etape danse Potsdam, Festival Bazaar Prag, Antistatic festival Sofia, Varna Summer Festival, Frisch Eingetroffen Festival Mannheim, Kondenz festival Beograd, Act Festival Sofia, Body Graphics Festival Pernik). 2016. dobila je nagradu Marul za umjetničko ostvarenje – za autentično promišljanje ambijentalnog teatra u izvedbi projekta “…RASPLITANJE”.

 

Projekti unutar Četveroruke sufinancirani su od Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba i Zaklade Kultura nova

Image result for grad zagreb logo    Image result for kultura nova logo