O ORGANIZACIJI

POLJE DJELOVANJA

Organizacija „Četveroruka“ proizašla je iz dosadašnjeg umjetničkog rada Marine Petković Liker, redateljice i Sonje Pregrad, koreografkinje. Polje komunikacije u kojem sudjeluju autori/ce različitih disciplina i/ili izvođači/ce i publika, polje je suigre i mogućnosti da se kazališna izvedba, odnosno umjetničko djelo, promatra kao događaj u svim segmentima svog umjetničkog, istraživačkog i izvedbenog procesa, te da potakne suosjećanje, sudjelovanje i sukreaciju.

Ciljevi rada ‘Četveroruke’ su spajanje teorijskog i praktičnog rada vezanog uz ‘ženski’ princip – princip su-djelovanja, među-povezanosti, među-zavisnosti, dopuštanja i empatije, kompleksnosti interakcija i povezanosti racionalnog i intuitivnog unutar stvaralačkih ali i komunikacijskih odnosa.

Kroz više područja djelovanja razvijamo inovativne formate koji u istraživanje uključuju vanjske suradnike/’publiku’ na različite načine, a koji su istovremeno mimo produkcijskih formata koje uobičajeno nude kazališta. Radom kroz projekt, trudimo se mapirati polje djelovanja organizacije, ne samo kao produkcijske platforme već kao platforme za istraživanje, elaboraciju i razmjenu ideja o novoj, drugoj i drugačijoj izvedbenosti, publici i političnosti.

DOSADAŠNJE AKTIVNOSTI

Od osnutka 2013. bavimo se trima različitim smjerovima koji se isprepliću i nadopunjuju. S jedne strane je to produkcija kazališnih i plesnih predstava, a s druge strane iznalaženje formata koji spajaju izvedbeno i teorijsko promišljanje novih kazališnih praksi, novih mogućnosti komunikacije među različitim izvedbenim umjetnicima i publikom. Na svim poljima rada okupljamo suradnike različitih profila i područja rada, stvaramo kolektive različitih umjetnika i nastojimo pronaći drugačiji pristup gledatelju i njegovoj svijesti i odgovornosti prema sudjelovanju u izvedbenom događaju.

1. Plesne predstave radi Sonja Pregrad, baveći se inovativnim oblicima plesa, te odnosima koji nastaju unutar izvedbe kroz dugoročne suradnje s domaćim i stranim umjetnicima. Realizirane su međunarodne suradnje: „Serijal za budućnost / Ples u 2043. / Ples u 2044.“, „Balkan Dance Reality Show“ i „Ja gledam tebe dok ti gledaš mene“, te solo rad „Karnevalski šator hrđa na večernjem povjetarcu“.

2. Kazališne predstave radi Marina Petković Liker, a bazira ih na dugogodišnjim umjetničkim istraživanjima u području specifične izvedbenosti i komunikativnosti s publikom. Unutar projekta „Od terora. Ženska gesta kao odgovor na krizu. Kazalište empatije. Pokušaji.“ izvedeno je petnaestak različitih izvedbi, gostovanja na festivalima i konferencijama te je istraživački projekt doveo do završnog kazališnog rada „Od terora. Od borbe. Od boli. RASPLITANJE.“

3. Istražujući nove i specifične izvedbeno teorijske formate realizirane su: Izvedbena konferencija – „Bolno mjesto u intimnom, društvenom i političkom kontekstu“ , Izvedbene večere, Radionice uz izvedbena dijeljenja, te se upravo organizira okrugli stol Međuzavisnost, a u 2017. planira izvedbenu konferenciju – „Ranjiva tijela“.

U projektima Četveroruke sudjelovalo je 60-tak različitih umjetnika. Realizirane su 3 međunarodne koprodukcije, te mnoga gostovanja na domaćim (Improspekcije, Organ vida, Platforma HR, Marulićevi dani, Tjedan suvremenog plesa, Hrvatski kazališni Showcase, Dani suvremenog plesa) i stranim festivalima (Uzes danse, La etape danse Potsdam, Festival Bazaar Prag, Antistatic festival Sofia, Varna Summer Festival, Frisch Eingetroffen Festival Mannheim, Kondenz festival Beograd, Act Festival Sofia, Body Graphics Festival Pernik). 2016. dobila je nagradu Marul za umjetničko ostvarenje – za autentično promišljanje ambijentalnog teatra u izvedbi projekta “…RASPLITANJE”.

Projekti unutar Četveroruke sufinancirani su od Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba i Zaklade Kultura nova

Image result for ministarstvo kulture        Image result for grad zagreb logo    Image result for kultura nova logo

umjetnička organizacija
za otvaranje novih polja kazališne komunikacije
Klaićeva 72 a
10 000 Zagreb
cetveroruka@gmail.com

Newsletter

© 2020 All rights reserved​