Ja gledam tebe dok ti gledaš mene

Dok kamera otjelovljuje a tijelo rekadrira, nastaje proširena koreografija za tijelo i film, utrobu i oko, dah i opip slike, zvuk i vrijeme.

Autorice i izvođačice: Nives Sertić i Sonja Pregrad

Savjetnica u procesu: Iva Nerina Sibila

Produkcijska i dramaturška podrška: Ana Letunić

Produkcija: UO Četveroruka

Premijera: 1. i 2. lipnja u 20h, foaje Kina SC (Savska 25, Zagreb)

 

***********

 

Izvedba «Ja gledam tebe dok ti gledaš mene dok…» produkcija je mlade i nagrađivane umjetničke organizacije za otvaranje novih polja kazališne komunikacije «Četveroruka». Nakon projekta «Balkan Dance Reality Show» (2015), ovo je njena druga međunarodna plesna koprodukcija. Naime, projekt je u fazi istraživanja odabran i produkcijski podržan unutar europskog plesnog projekta «Identity.move» te je u različitim fazama razvoja prezentiran na festivalima Bazaar u Pragu, Kondenz u Beogradu i na Platformi.hr u Zagrebu.

Performativni dijalog Nives Sertić i Sonje Pregrad, video umjetnice i plesne autorice, započeo je pitanjem: što je to identitet? Njihov zajednički rad odgovara daljnjim pitanjem: što je to odnos koji stvara identitet? Propitivanje medija filma, medija tijela i njihovog odnosa u njihovom istraživanju nastavlja se na eksperimentalne i avangardne prakse filma i plesa u 20.st (Dan Graham, Trisha Brown, Yvone Rainer, Sanja Iveković i Dalibor Martinis, I.L. Galeta), a glavne postavke koje uvode u njega su nehijerarhičnost medija (jedan medij nije instrumentaliziran drugim) te međupovezanost.

Izvedba specifične vidljivosti drugog stvara se kroz koreografiju odnosa – dva medija, dvije prijateljice, ‘dvojnosti’ onoga ‘u nama’ i onoga ‘oko nas’. Primjećujući ekološke principe odnosa – cirkulacije, međudjelovanja, reflektiranja i empatije unutar živih eko-sistema, promatramo što se događa kad se uspostave unutar dramaturgije prostora i specifičnog vremena izvedbe.

Izvedba se izmješta iz kazališta u prostor foajea Kina SC s namjerom preklapanja izvedbenog i filmskog dispozitiva. Za istraživanje odnosa medija kazališta/plesa (tijelo, prostor, realitet) i filma/videa (projekcija, ploha, iluzija) posebno je zanimljiv prostor ispred staklene prozorske stijene koja svojim “cinemaskopskim” formatom otvara mogućnost za nastavak istraživanja odnosa između unutrašnjeg i vanjskog, vidljivog i nevidljivog, slike i zvuka, dupliciranja slike, prirode i arhitekture.

Dok kamera otjelovljuje a tijelo rekadrira, nastaje proširena koreografija za tijelo i film, utrobu i oko, dah i opip slike, zvuk i vrijeme.

“Kamera je objekt u ruci subjekta kamermana koji snima objekt osobe na pozornici koja je subjekt vlastitog postojanja koje će zabilježiti objekt kamere. Kazalište je objekt prostora za izvedbu i jedan od subjekata u živom tkivu grada. U tkivu prirode. U tkivu Zemlje. U tkivu galaksije. U tkivu svemira. Sjeme je svemir. Najmanji samoorganizirani svemir koji reflektira svemir izvan sebe: Ja gledam tebe dok ti gledaš mene dok tebe gleda publika i ti gledaš nju i nas zajedno dok pokušavamo razjasniti naš međusobni odnos i kakav je taj odnos u odnosu sa sjemenkom koja reflektira svemir…’ (iz prezentacije prve faze istraživanja, Prag 2014)

Trailer izvedbe:

***********

Projekt je realiziran uz financijsku i produkcijsku potporu Fondacije Kultura Nova, Grada Zagreba i Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Studentskog centra/Kulture promjene, Alfredove divadle Prag, Hrvatskog instituta za pokret i ples, UO Multimedijalna koliba, UO Mašina te Plesnog centra TALA.

 

***********

 

Ulaznice za predstavu se prodaju u sklopu 33. Tjedna suvremenog plesa u Zagrebačkom plesnom centru, Ilica 10.

 

Radno vrijeme blagajne:

pon-pet 12-20 h / sub-ned 10-20 h

i 1 h prije predstave, na lokaciji održavanja.

 

Rezervacije:

tel: 091/9767-049

email: ulaznice@danceweekfestival.com

Rezervirane ulaznice moraju se preuzeti najkasnije 1 dan prije izvedbe.

 

***********

 

www.četveroruka.hr