Čitanka

Čitanka je časopis za izvedbeno-teorijske razgovore. Svaki broj postavlja se tematski uz određene izvedbene teme koje se odnose na različita umjetnička kretanja ili aktualnu izvedbeno istraživačku problematiku. S obzirom na temu broja, uredništvo postavlja određeno pojmovno polje kao poticaj za pisani odgovor/promišljanje/stvaranje/diskusiju/razgovor. Pozivamo autore da svojim pisanjem ponude kreativni pisani odgovor i time doprinesu izgradnji kvalitetnih i poticajnih razgovora, dijeljenja i podrške umjetničkog stvaralaštva. Tekstovi su autonomni radovi, nova kreativna traganja, nove izvedbene akcije kroz koje se razgovori nastavljaju.

Budući da nam je cilj poticati kvalitetno i iskreno pisanje uzrokovano određenim izvedbama ili izvedbenim problemima, autori su slobodni svoje tekstove pisati različitim stilovima i formama (kritički, poetski, esejski, stručno, iskustveno…). Namjera nam je uz vješte pisce pozivati i one manje vješte te poticati umjetničko i kritičko pisanje kao sinergijsku akciju.

Želja nam je uspostaviti aktivnu suradnju između teorijskih i praktičnih razmišljanja i radova koji nastaju iz suodnosa, iz razgovora, iz teorijskog ili izvedbenog odgovora na određene pojmove i polja interesa koji se pojavljuju unutar izvedbenog, umjetničkog i društvenog djelovanja.

Čitanka se bavi temama vezanim uz raznoliku problematiku izvedbenih umjetnosti. Teme se u prvom redu odnose na elemente u kojima se istovremeno susreću izvođači, publika i teoretičari/analitičari/kritičari. Svaki broj zamišljen je kao problemski pristup određenom pojmu ili značenjskom polju.

Prvi broj Čitanke izašao je u veljači 2017. s temom „Međuzavisnost“.