ANTISEZONA 19 – ples u Gorgoni

ANTISEZONA 19 – ples u Gorgoni novi je format za susret s aktualnim strujanjima u hrvatskom suvremenom plesu, kroz niz premijernih i repriznih izvedbi, radionica, gostovanja, razgovora kao i popratnih programa u kojima će publika moći susresti umjetnike na nove i neformalne načine.

ANTISEZONA 19 odvija se u 5 blokova po 3 do 4 dana, i to u ožujku, svibnju, rujnu, listopadu i studenom, sve u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti.

Prvi blok je otvaranje projekta i donosi reprizu dvaju predstava nagrađenih Nagradom hrvatskog glumišta  Ms. Fox invited Ms. Cat for tea…. umjetničke skupine Kik Melone i Tamo vani i ovdje unutra, Sonje Pregrad i Ane Kreitmeyer, kao i predstavu cruel, cruel nature Zrinke Šimičić Mihanović te kratki rad Lemia IMRC plesnog kolektiva.

Kao dodani program donosimo inovativni format Bliski susreti plesne vrste, u kojemu će publika upoznati umjetnice kroz neformalne i duhovite improvizacijske dijaloge.

Drugi blok donosi premijeru skupine Kik Melone Ms. Fox i Ms. Cat predstavljaju patafizički laboratorij svega i ostaloga, treći blok premijeru Dupla pozivnica IMRC plesnog kolektiva, zatim slijedi festival Improspekcije i na kraju godine premijera Podivljalo Ane Kreitmeyer i Sonje Pregrad.  Tijekom cijele ANTISEZONE 19 u programu su radovi u nastajanju Što nastaje? Zrinke Šimičić Mihanović i istraživanje Koliko smo spremni…? IMRC plesnog kolektiva.

Kako bi se publika osjetila dio ovog programa i ključnim dijelom plesne zajednice, uz predstave odvijati će se moderirani razgovori i popratni sadržaji pod nazivom Hangover sesije kroz koje će se publika moći upoznati s metodama koje su oblikovale predstave.

Važno je naglasiti da je ovo suradnički projekt samo-organizacije i samo-kuriranja koji ove autorice pokreću nakon niza godina samostalnog i zajedničkog umjetničkog, organizacijskog i aktivističkog djelovanja pa je ANTISEZONA 19 zamišljena je kao mjesto stvaranja novog kontekstualnog i produkcijskog okvira na plesnoj sceni te kontinuiteta susreta različitih plesnih poetika, izvedbenih inicijativa, umjetnika  i publike.

Program je ostvaren kroz umjetničke organizacije i inicijative Četveroruka, Kik Melone, IMRC plesni kolektiv, Multimedijalna koliba, Improspekcije, financiran je sredstvima Grada Zagreba, Ministarstva kulture RH i Zaklade Kultura nova. Odvija se u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Radujemo se Vašem dolasku!

tim Antisezone 19
Ana Kreitmeyer
Silvia Marchig / Kik Melone
Sonja Pregrad / Četveroruka
Iva Nerina Sibila / IMRC – Inkluzivni kolektiv za istraživanje pokreta
Zrinka Šimičić Mihanović / Multimedijalna koliba
0989306509

Pratite nas na :

 

ANTISEZONA 19 – ples u Gorgoni 

27.-30. ožujka 2019. 

Sav program odvija se u Muzeju suvremene umjetnosti, u dvorani Gorgona 

 

27. 03. 2019.  

 

19.00 sati

Bliski susreti plesne vrste 

sudjeluju: Ana Kreitmeyer, Sonja Pregrad, Zrinka Šimičić Mihanović 

Bliski susreti plesne vrste balansiraju između intervjua, izvedbe, dijaloga o metodologiji rada i privatnog razgovora. Umjetnice pred publikom razgovore o svojim umjetničkim praksama transformiraju u kratke improvizacijske situacije. 

 

20.00 sati 

Ms Fox Invited Ms Cat For Tea and a Chit-Chat One Late Late Afternoon Last Summer, Kik Melone 

su-autorsvo i izvedba: Silvia Marchig, Iva Nerina Sibila i Josip Maršić 
kostimi: Ana Fucijaš 
svjetlo: Saša Fistrić 
izrada crnih pijuna / grafičko i likovno oblikovanje knjižice: Hana Lukas Midžić 
korišteni tekstovi: Virginia Woolf Između činova, Erika Fischer – Lichte Estetika  performativne umjetnosti, William Shakespeare Macbeth 

Iza 20 sati. Trodijelno odijelo. Pepermint-čokolada. Klavir. (Biti će dobro ugođen).  Narančasti, tvoji, oni su ekshibicionisti. Plavi, ovi moji, body-artisti. Bijeli, oni još  uvijek samo gledaju. S lijeve strane, potiho i unazad, čuje se: burning bright… hand  or eye… symmetry? Visokim tempom smatra se onaj od 200 ili 250 BMP-a, a od 300  super brzim. Miss Bee Jackson, a/k/a Flying Feet, večeras nažalost ipak neće  nastupiti. Još uvijek se oporavlja. Akvarij uskoro stiže. 

Kik Melone u novom radu meandrira talk-show formatom, koncertom, tekstom i  plesom, ispitujući teksture suradnje, mehanizme ulančavanja i prijenosa znanja,  spirale inspiracija. Građa predstave izrasla je iz konturiranja fiktivnih plesačkih auto-  biografija, sastavljenih od onoga što je umalo moglo biti (izvedeno, otplesano) i na  koji način se te ne-dogođene mogućnosti preklapaju stvarajući izvedbu. 

When shall we three meet again 
In thunder, lighting, or in rain? 
When this hurlyburly ‘s done 
When the battle’s lost and won. 
Macbeth 1. čin, 1. slika. 

Predstava je nagrađena Nagradom hrvatskog glumišta za najbolju plesnu predstavu u cjelini 2016. 

 

29. 03. 2019. 

 

19.00 sati 

Bliski susreti plesne vrste 

sudjeluju: Silvia Marchig, Iva Nerina Sibila, Zrinka Šimičić Mihanović 

Bliski susreti plesne vrste balansiraju između intervjua, izvedbe, dijaloga o metodologiji rada i privatnog razgovora. Umjetnice pred publikom razgovore o svojim umjetničkim praksama transformiraju u kratke improvizacijske situacije. 

 

20.00 sati 

Tamo vani i ovdje unutra, Ana Kreitmeyer i Četveroruka 

koncept: Ana Kreitmeyer
koreografija i izvedba: Sonja Pregrad i Ana Kreitmeyer dramaturgija: Ivana Sajko
scenografija i svjetlo: Igor Pauška
glazba: Alen Sinkauz 

Ova predstava je o meni, o njoj, o rubu koji nas odjeljujući spaja, o našem susretu u kojem preispitujem namjere one druge, jednako kao što i ona preispituje moje namjere, to je predstava o nesigurnosti koju svako bavljenje drugim podrazumijeva, dakle o rubu koji nas okružuje, na pozornici, na ulici, na kolodvoru, o rubu koji nas štiti i otkriva istovremeno, o razlozima i načinima kojima ga pokušavamo prijeći, kao i o tome kako nas taj prelazak, kojemu je drugo ime dodir, mijenja, potiče, uznemirava i plaši, ova je predstava, baš kao mnoge druge predstava što niču u ovom vremenu straha i sama o strahu, o nepovjerenju, o zlokobnom predosjećaju u nama i oko nas, o zbunjujućem pitanju tko ga uopće proizvodi? 

Projekt je realiziran uz potporu Ministarstva kulture RH, a u suradnji s festivalom Perforacije, Teatrom &TD-Kultura Promjene SC i Uferstudios iz Berlina. 

 

30. 03. 2019. 

 

14.00 -18.00 sati, prostor stalnog postava 

Koliko smo spremni…? 

umjetničko istraživanje, IMRC plesni kolektiv 

Kako se unutar inkluzivne umjetničke skupine baviti manjkom / otklonom /ožiljkom na individualnoj i kolektivnoj razini i time inovirati u postojeće umjetničke prakse? Zanima nas istraživanje osobnih, snažnih i provokativnih performativnih strategija koje duboko zahvaćaju samo-refleksiju i samo-konceptualizaciju i otvaraju put novim autorskim potezima. Projekt je podržan od Zaklade Kultura nova. 

 

20.00 sati

LEMIA, IMRC plesni kolektiv 

izvedba: Mia Kevo i Leon Goličnik koreografija: Iva Nerina Sibila i plesači 

Lemia je susret dvoje plesača – Leona i Mije, stvoren iz njihovih specifičnih tjelesnosti, energije, muzikalnosti i jedinstvene partnerske kemije. Lemia je nastala iz zaigrane potrebe za uznemiravanjem uobičajenih pristupa kretanju, plesu, upotrebi objekta i odnosa. Mia i Leon, mijenjajući neprekidno pravila svoje igre, kroz spirale i kruženja, napuštaju svoje vlastite tjelesne identitete kako bi kreirali jedno tijelo. Lemia je neustrašiva i precizna, dirljiva i duhovita. Lemia je karusel percepcije. 

 

20.30 sati

cruel, cruel nature, Multimedijalna koliba 

koncept, koreografija i izvedba: zrinka šimičić mihanović koreografija i izvedba: lana hosni
video i svjetlo: martina mezak
glazba: adam semijalac 

“nevina i blagotvorna”, reći će thoreau, priroda “suosjeća s našom vrstom”. dok vjetar kod p. j. harvey šapuće: “cruel nature has won again…”
priroda čovjeka i priroda prema čovjeku,
suosjećajna je i okrutna, razara (i samu sebe) i ponovno stvara. 

buja i isušuje, utišava i zaogrće, nastaje i nestaje. pobjeđuje.
nije ni dobra ni loša, sretna ni nesretna, blaga ni surova, nema početak ni kraj.
stalan joj je tek pokret, promjena. obnavljanje, u svemu, stalno.
pokret je taj koji se opire i govori da se smrt nastavlja u život.
ako je priroda ta koja pobjeđuje, a dio smo joj, u svom pulsiranju, i mi smo pobjednici. dijete spava, diše, nosnice mu se šire: u tom pokretu sjaji sreća trenutka.
krhkost. strah. nježnost. snaga.
cruel, cruel nature. 

Ova predstava Multimedijalne kolibe nastala je kao odgovor autorica i autora, okupljenih na poziv plesne umjetnice Zrinke Šimičić Mihanović, na temu otpornosti i obnavljanja koje nalazimo u svakom dahu, svakom pokretu, u nama samima i oko nas. Rad je nastao u suradnji s festivalom Perforacije 2018.Projekt su podržali: Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb, festival Perforacije. Rad Multimedijalne kolibe podržava Zaklada Kultura nova.